Vache Sarasyan, Tigran Maytesian

 

De Armeense componist Vache Sharafyan werd geboren in 1961 in Jerevan in Armenië. Hij is de auteur van de opera "King Abgar" naar een libretto van Gurgen Khanjean en Artashes Aram, van het ballet "Another Moon" in 2013, meerdere symfonische composities, kamermuziek, vocale muziek en koorwerk. Zijn muziek is wijd verspreid en wordt gespeeld door vooraanstaande muziekanten (aan sommigen werden de muziekstukken opgedragen) zoals Yo-Yo Ma, Yuri Bashmet, het Boston Modern Orchestra Project en Gil Rose, het Hilliar Ensemble, om er enkele te citeren.

Zijn werk wordt uitgevoerd in de meest prestigieuze concertzalen van Armenië, in de USA (Carnegie Hall- Stern, Weill & Zankel auditoria, Chicago Symphony Hall, Jordan Hall in Boston, Benaroya Hall, Metropolitan Museum of Arts inbegrepen), in Italië, Israël, Rusland (Moscow Conservatory Grand Hall - opening van het filharmonisch seizoen met de première van zijn concerto " Surgite Gloriae " voor alto met duduk, soprano, bariton... uitgevoerd door Yuri Bashmet en de Solisten van Moskou...) in Frankrijk (Theâtre du Châtelet), Canada, Ukraine, Georgië, Duitsland (filharmonische zalen in Keulen en Berlijn inbegrepen) in Oostenrijk, België, Nederland (Muziekgebouw en Concertgebouw inbegrepen) Thailand, Libanon, Hongarije, Zwitserland, Spanje, Taiwan, Japan, Schotland, Ierland, Groot-Britanië(inbegrepen Albert Hall) Ijsland, Letonia, Griekenland, Cyprus en Zweden.

 

Tigran Maytesian werd geboren op 10 nov 1970 in Sevan ( Armenië ). Hij begint viool te spelen op vijfjarige leeftijd. Na zijn studies in Erevan bij prof. H. Yagubyan komt hij in het Komitas Conservatorium van Erevan bij prof C. Hakhnazaryan. In Tallin ( Estonia ) zet Tigran zijn studies verder bij prof Yuri Gerets , in het kader van een internationaal uitwisselingsprogramma. In die periode ontmoet hij in het Conservatorium van Estonia Igor S. Bezrodny, een der grootste violisten en muziekpedagogen van de 20ste eeuw, die hem inwijdt in de traditie van de Russische School voor viool. Van 1995 tot 1998 was Tigran assistent-stagemeester van het Staatsconservatorium van Moskou. Tijdens zijn studies van 1987 tot 1998 was hij vioolmeester van het Orkest  Ensemble  van de Armeense Radio en Televisie, olv Gevorg Adzhemian.. Sedert 2000 verblijft Tigran in België. Van 2001 tot 2006 was hij eerste viool van het Nationaal Orkest van het Groot Hertogdom Luxemburg. Het repertorium van Tigran is uitgebreid en zeer gevariëerd. In 2008 start Tigran een carrière als docent aan het Lemmens Instituut ( het Conservatorium van de Katholieke Universiteit van Leuven België. Sedert 2009 geeft hij les viool en kamermuziek. In 2011 wordt hij prof aan de Faculteit Geneeskunde van de KU Leuven in België in het laboratorium voor Neuro en Psychophysiologie. Samen met collega prof Marc Van Hulle doet hij  wetenschappelijk onderzoek en heeft hij het project " Mind Speller " (http://simone.neuro.kuleuven.be) op touw gezet. Met succes heeft prof Maytesian dit project weten te promoten bij de universiteit van Belarus, Armenië en Moskou Rusland. In 2012 wordt hij artistiek directeur van het zomer Internationaal festival van de Miniemenkerk op uitnodiging van pater Jacques Van der Biest, pastoor van de Miniemenkerk en Ereburger van de stad Brussel en van Prins Amaury de Merode, voorzitter van de " Stichting de Merode van de Miniemenparochie " in Brussel België.

 

Hij speelt op een viool van de Italiaanse Meester Nicolo Amati