Triotique

 

Triotique is een jong en fris kamermuziektrio met een toch wel ongewone bezetting: fluit, hobo en piano.

 Het trio bestaat uit drie jonge talenten boordevol energie. Zussen Elke en Frauke Elsen spelen al jaren samen en worden nu in hun enthousiasme bijgestaan door pianiste Margot Welleman.

Samen ontdekten ze een nog onbekend, maar echt prachtig repertoire, dat absoluut verdient om door veel mensen gehoord te worden.

 In 2013 wonnen ze de Prijs Mathilde-Horlait Dapsens van het Conservatoire Royal de Bruxelles. Ook stonden ze op talrijke podia in Vlaanderen en Brussel. Door de organisatoren van hun huisconcerten worden ze steevast teruggevraagd!

 

Elke Elsen begon dwarsfluit te spelen op achtjarige leeftijd. Ze startte haar hogere studies bij Frank Hendrickx aan de conservatorium van Brussel en behaalde in 2013 haar masterdiploma aan het Conservatoire Royal de Bruxelles in de klas van Baudoin Giaux. Ze won er de ‘Prix du Patrimoine’ vanwege haar uitstekende resultaten. Ze werd laureaat op de Vlamo nationale solistenwedstrijd, de Belfius Classics wedstrijd en het Benelux Fluitconcours. Momenteel vervolmaakt ze zich voor fluit aan het conservatorium Fontys (Tilburg) bij Valerie Debaele, en voor piccolo aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen bij Peter Verhoyen.

Elke is de vaste solofluitiste van Frascati Symphonic en is regelmatig als freelance muzikante te zien in professionele orkesten. In 2014 werd ze tevens geselecteerd als solofluitiste voor de Pacific Regional International Summer Academy te Canada.

 

Frauke Elsen is een muzikale freak. Toen ze 6 jaar was speelde ze een blokfluitsolo op een concert van JMA Pro Musica (Tielt); haar ouders vielen bijna van hun stoel want ze had hun niets verteld. Op haar 10e riep ze uit: ‘Music is my life!’. Aan de SAMW Tielt volgde ze zowat alles wat er te volgen viel: hobo, piano, altviool, zang, hogere notenleer, muziekgeschiedenis, … Haar liefde voor de hobo was het grootst, wat ze ook kon uiten bij vele harmonieorkesten en het symfonieorkest JeMOO.

De vreugde was enorm toen ze na het beëindigen van haar humaniora haar tijd voor 100% aan muziek kon wijden. Ze ging studeren aan het IMEP (Namen) bij Eric Speller en volgde masterclasses bij de grootste internationale namen uit de hobowereld. Ze won prijzen op gerenommeerde wedstrijden als de Vlamo solistenwedstrijd (2003), Dexia Classics (2006), Lions International Musical Competition (2011) en New Tenuto (2012). Sinds ze in 2011 afstudeerde met grootste onderscheiding, speelt ze talrijke soloconcerten met orkest en is ze te gast bij professionele symfonieorkesten in ons land en het buitenland. Momenteel vervolmaakt ze zich als ‘concertmusicus’ aan het Koninklijk Conservatorium Brussel bij Karel Schoofs.

 

Margot Welleman (1988, Mortsel) studeerde piano aan het Koninklijk Conservatorium Brussel bij Jan Michiels, waar ze in 2012 haar Master diploma behaalde met onderscheiding.

Vervolgens specialiseerde ze zich bij Inge Spinette en Anne Op de Beeck in het begeleiden van zangers en orkestinstrumenten. Het Postgraduaat Pianobegeleiding ontving ze met grote onderscheiding.

Ze won de eerste prijs en ‘Speciale Prijs voor Muzikaliteit’ op de wedstrijd ‘Jonge Solisten aan Zee 2006’ te Oostende, de eerste prijs Kamermuziek van het Conservatorium van Porto en de Prijs ‘Venneth de Vooght’ van het Patrimonium van het Conservatorium Brussel.

Margot werkt regelmatig samen met zangers. Ze nam samen met sopraan Soumaya Hallak deel aan de ‘International Udo Reinemann Lied Masterclasses’, waar ze les kreeg van onder meer Christianne Stotijn, Julius Drake, Wolfgang Holzmair, Christophe Prégardien en David Selig.

Daarnaast assisteerde ze als repetitor verschillende operaproducties en projecten in de Koninklijke Muntschouwburg.