Luc Ponet, Manu Mellaerts, Slawek Cickor, José Chafer

 

 

Organist en dirigent Luc Ponet volgde een brede artistieke opleiding aan het Lemmensinstituut in Leuven en aan de Hochschule für Musik in Wenen. Hij is inspecteur voor het Kunstonderwijs van de Vlaamse Gemeenschap en geeft wereldwijd concerten, lezingen en masterclasses. Daarnaast is hij organist-titularis van de basiliek in Tongeren, stadsorganist en  curator van het Festival Leuven Orgelstad  en muziekdirecteur van de Bach Academie Alden Biesen.  

 

Manu Mellaerts begon zijn muzikale opleiding in de academie van Tienen.
Daarna studeerde hij aan het Lemmensinstituut te Leuven en vervolgens aan het Kon. Conservatorium te Brussel, waar hij Hoger Diploma’s voor trompet en kamermuziek behaalde, alsook een pedagogisch diploma.
Later studeerde hij verder bij Pierre Thibaud te Parijs, bij Roger Delmotte te Versailles en bij Edward Tarr te Basel.
In 1985 werd hij laureaat van de VRT Tenuto wedstrijd en in 1987 behaalde hij een bronzen medaille op de Internationale Trompetwedstrijd te Toulon (Fr.)

Van 1984 tot 1986 was hij als trompettist verbonden aan het VRT Filharmonisch Orkest, terwijl hij leraar was aan het Lemmensinstituut te Leuven tot 1987.
Vanaf 1986 is hij 1ste solotrompettist bij het Orkest van de Nationale Opera “De Munt”, te Brussel en docent aan het Kon. Muziekconservatorium te Brussel.
Daarbij is hij actief als solist en in kamermuziekverband. Samen met de bekende Belgische organist Luc Ponet vormt hij een vast duo met optredens in binnen en buitenland.
Solistische optredens met o.a. “De Munt”, het "Vlaams Radio Orkest"., de “Beethoven Academie”, “I Fiaminghi”, het “Collegium Instrumentale Brugense”, “l’Orchestre de Wallonie”, "the Slovak Sinfonietta Zilina", en vele andere...

Hij is ook een graag geziene gastsolist bij verschillende amateurblaasverenigingen.

Van 1991 tot 2001 was hij dirigent van het Kempisch Jeugdfanfare orkest (nu het Vlaams Fanfare Orkest). Onder zijn leiding werd dit orkest vice-wereldkampioen te Kerkrade in 2001.

Vanaf 2007 is hij muzikaal directeur van Festival Brass Band .

Hij is lid van het koperkwintet van de Munt en artistiek leider van het koperensemble ‘Belgian Brass’.
Hij is een veel gevraagd gastdocent op internationale zomercursussen zoals o.a. te Atlanta (USA), Zurich (Zw.), Javea (Sp.), Nice, Limoges en ST. Cast-le-Guildo (Fr.), enz...

Ook in eigen land verzorgt hij regelmatig brassclinics, gastdirecties en stages. 

 

Slawomir Cickor werd geboren in 1978. Hij studeerde samen met Igor Cechocoaan de Koarol Lipinski Academy of Music in Wroclaw en behaalde zijn diploma met onderscheiding. Hij krijgt de eerste prijs  in het National Trumpet Festival van Kalisz in 1999. Hij was ook finalist in de National Competition of Performers of 20th Century Music in 2000. In 2013 ontvangt hij de medaille  " Merit for Polish Culture ". Zijn loopbaan is vooral deze van orkest muziekant. In 1999 was hij lid van het National Polish Philharmonic Orchestra van Warschau, gesticht en gedirigeerd door Krystian Zimerman; Hij speelt eveneens in het Wroclaw Philharmonic Orchestra in 2000, de Sinfinia Varsowia van 2000 tot 2003 en het National polish Philharmonic van Warschau van 2003 tot 2010. Momenteel is hij eerste trompetist bij het Arthur Rubinstein Philharmonic Orchestra in Lodz. Hij speelt ook kamermuziek met ensembles met oude  muziekinstrumenten. Hij speelde als solist in Polen, Nederland, Duitsland, Spanje en de Verenigde Staten. In 2013 maakte hij deel uit van  de elite groep van muziekanten die uitgenodigd waren voor de Annual Trompet Guild Conference in Grand Rapids. Slawomir vervolgt zijn loopbaan als leraar. Hij is assistent professor bij de Academy of Lodz en leidt de ateliers en masterclasses van Polen

in het buitenland. Hij componeert voor trompet en voor trompetensembles. Hij stond aan de wieg van de organisatie van de eerste internationale  conferentie voor trompet in Lodz ( Polen ) in 2013. Dit jaar verschijn t zijn CD " Trumpet Song ".

 

José Chafer Mompo is professor trompet en chef van de koperblazers van het Murcia Superior Conservatory en artistiek directeur van CIMVO. Hij wordt uitgenodigd zowel als artiest en als specialist bij universiteiten, festivals, ook in de USA, in China, Canada, België, Zwitserland, Italië en Polen. Hij was solist bij de International Trompet Guild Conference in 2013, IBBA 2013 en bij de eerste internationale conferentie voor trompet in Lodz. Hij speelde in première de concertos voor trompet en piano, trompet solo en trompet ensemble, voor twee en vier trompetten met band, alle voor hem gecomponeerd. Hij bracht ook de Europese première van werken van de Vizzutti en Stephenson.  Als concert muziekant speelde hij met het Orquesta Sinfonica de Madrid, het Orquesta Sinfonica de Barcelona, het Orchesta Sinfonica de Murcia en het Orquesta del Teatro Chapi. Hij sticht het kamerorkest Quorum Brass Quintet en Collage Brass Ensemble. Chaper studeerde bij Manuel Lopez, Ernest Aparisi,  Vicente Campos, Luis Gonzalez, Eric Aubier en de Spanish Brass. Zopas verscheen zijn laatste CD " Spirit " Jose Chafer is professor in La Catedra de Trompeta del Conservatorio Superior de Murcia.

 

josechafer@gmail.com