Edward De Geest

 

Geboren te Lochristi in 1950, voltooide Edward De Geest de oude humaniora (Grieks-Latijn) en volgde daarna een uitgebreide muzikale opleiding voor algemene muzikale vorming, geschreven en praktische harmonie, muzikale analyse en vormleer, muziekgeschiedenis, gregoriaans, contrapunt, fuga, orgel en improvisatie aan de Koninklijke Muziekconservatoria te Antwerpen en te Gent. Zijn studies werden er bekroond met een eerste prijs voor fuga en het hoger diploma voor orgel met grote onderscheiding en aantekening voor orgelimprovisatie. Hij was leerling in de orgelklas van prof. Stanislas Deriemaeker, ere-organist van de Antwerpse kathedraal, en kreeg nadien privé-onderricht van prof. Gabriël Verschraegen, toenmalig organist van de Gentse kathedraal. Nadien onderscheidde hij zich tijdens diverse orgelwedstrijden en hij wordt sedert­dien geregeld uitgenodigd om te concerteren in binnen- en buitenland; hij trad op in vele belangrijke muziekcentra in achttien Europese landen, de USA en in de voormalige USSR en gaf daarbij tot op heden méér dan 575 concerten en recitals.

Van 1973 tot 1990 was hij als leraar harmonieleer en orgel verbonden aan meerdere academies en als lesgever orgel aan het Gentse conservatorium.

In 1990 volgde zijn aanstelling tot directeur van de Academie voor Muziek en Woord van Eeklo waarvan hij sedert 2011 eredirecteur is. In 2003 ontving hij in diezelfde stad de cultuurprijs voor zijn promotie van de orgelkunst, en dit zowel nationaal als internationaal.

Op 1 oktober 1994 werd hij benoemd tot organist-titularis van de Sint-Baafskathedraal te Gent. Vanuit deze schitterende kathedraal met haar monumentaal Klaisorgel in de bovenkerk en het fraaie Collonorgel in de crypte, werkt hij actief mee aan de bloei van de Vlaamse orgelkunst, enerzijds als liturgisch organist tijdens diverse vieringen en pontificale diensten, anderzijds als concert­organist en stuwende kracht voor de talrijke orgelrecitals van het Gents Orgelcentrum waarbij ook binnen- en buitenlandse gastorganisten optreden.

Hij is tevens artistiek leider van de historische orgelconcerten te Watervliet.

Edward De Geest realiseerde nationale en internationale radio- en tv- opnames (klara, rtbf, Radio Rias Berlin, Televizione Catalonia Espagnole) en zijn discografie vermeldt cd’s met werk van Bach en orgelcomposities uit de zeventiende tot de twintigste eeuw, gespeeld op de Gentse orgels: Sint-Baafs, Sint-Jacobs , Sint-Anna en het orgel in Watervliet.

Hij is lid van de Diocesane Commissie voor het Kunstpatrimonium van het Bisdom Gent en geeft geregeld advies voor het herstel, de ombouw of nieuwbouw van kerkorgels. Op 4 mei 2003 werd Edward De Geest te Parijs onderscheiden met het ‘Diplôme de Médaille de Vermeil de la Société Académique Française Arts-Sciences-Lettres’ voor zijn inzet voor de verspreiding van het Franse orgelrepertoire.

Op 10 juni 2010 werd Edward De Geest door de Rotary Stichting van Rotary International benoemd tot Paul Harris Fellow, dit als waardering voor zijn betekenisvolle bijdrage tot de bevordering van de internationale culturele verstandhouding..