Constantin Zenkin en Tigran Maytesian

 

Konstantin Zenkin werd geboren in Moskou in 1958. Hij studeerde af aan het P.I. Tchaikowsky Conservatorium in Moskou als pianist in 1981 en als musicoloog in 1983. Hij doctoreerde met de dissertatie " Korte Pianostukken van Chopin " ( gepubliceerd in 1995 ). Hij werd doctor in de Muziekwetenschappen met de verhandeling "  Korte pianostukken en de muzikale wijze van de Romantiek " ( gepubliceerd in 1997 ). Hij is de auteur van heelwat artikels over verschillende onderwerpen van de Muziekgeschiedenis van de 19de en 20ste eeuw en de filosofie van de Kunst. De voornaamste artikels werden gepubliceerd in " Plaats van de Muziek in de Cultuur " in 4 vol. met Konstantin Zhabinsky ( Rostov aan de Don 2001-2010 ). Sinds 1990 is K. Zenkin professor aan het Muziekconservatorium van Moskou en doceert Geschiedenis van de Muziek. Sedert 2009 is hij vice-rector voor research en sinds 2010 hoofd-redacteur van " Nauchny vestnik Moscovskoy Konservatorii ".


Hij nam deel aan heelwat internationale conferenties in Londen, Rome, Budapest, Warsaw, Krakow, Brno, Riga, Vilnius, Utrecht, Bordeaux, Colombus Ohio enz...

 

 

Tigran Maytesian werd geboren op 10 nov 1970 in Sevan ( Armenië ). Hij begint viool te spelen op vijfjarige leeftijd. Na zijn studies in Erevan bij prof. H. Yagubyan komt hij in het Komitas Conservatorium van Erevan bij prof C. Hakhnazaryan. In Tallin ( Estonia ) zet Tigran zijn studies verder bij prof Yuri Gerets , in het kader van een internationaal uitwisselingsprogramma. In die periode ontmoet hij in het Conservatorium van Estonia Igor S. Bezrodny, een der grootste violisten en muziekpedagogen van de 20ste eeuw, die hem inwijdt in de traditie van de Russische School voor viool. Van 1995 tot 1998 was Tigran assistent-stagemeester van het Staatsconservatorium van Moskou. Tijdens zijn studies van 1987 tot 1998 was hij vioolmeester van het Orkest  Ensemble  van de Armeense Radio en Televisie, olv Gevorg Adzhemian.. Sedert 2000 verblijft Tigran in België. Van 2001 tot 2006 was hij eerste viool van het Nationaal Orkest van het Groot Hertogdom Luxemburg. Het repertorium van Tigran is uitgebreid en zeer gevariëerd. In 2008 start Tigran een carrière als docent aan het Lemmens Instituut ( het Conservatorium van de Katholieke Universiteit van Leuven België. Sedert 2009 geeft hij les viool en kamermuziek. In 2011 wordt hij prof aan de Faculteit Geneeskunde van de KU Leuven in België in het laboratorium voor Neuro en Psychophysiologie. Samen met collega prof Marc Van Hulle doet hij  wetenschappelijk onderzoek en heeft hij het project " Mind Speller " (http://simone.neuro.kuleuven.be) op touw gezet. Met succes heeft prof Maytesian dit project weten te promoten bij de universiteit van Belarus, Armenië en Moskou Rusland. In 2012 wordt hij artistiek directeur van het zomer Internationaal festival van de Miniemenkerk op uitnodiging van pater Jacques Van der Biest, pastoor van de Miniemenkerk en Ereburger van de stad Brussel en van Prins Amaury de Merode, voorzitter van de " Stichting de Merode van de Miniemenparochie " in Brussel België.

 

Hij speelt op een viool van de Italiaanse Meester Nicolo Amati