Betty Bruylants

 

Na haar studies piano aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Bergen, legde Betty Bruylants zich toe op clavecimbel bij Aimée Van de Wiele in Parijs en bij Kenneth Gilbert aan het Vlaams Muziekconservatorium in Antwerpen. Zij trad op in heelwat Europese landen en vertolkte voornamelijk recitals maar ook kamermuziek. In het buitenland is zij ambassadrice voor Belgische componisten uit de XVIIIde eeuw zoals Jean-Baptiste Loeillet, Hubert Renotte, Dieudonné Raick en Joseph-Hector Fiocco. In 1990 stichtte zij " Le Clavecin en Fête " een originele manifestatie waarbij gedurende meerdere weken concerten, recitals en master-classes elkaar afwisselen.

 

In volle vrijheid openbaart Betty Bruylants daarbij haar interpretatie aan een publiek van jonge en oudere talenten, toegestroomd van diverse horizonten met elk hun eigen visie en interpretatie op de clavecimbel. Daardoor is " Le Clavecin en Fête " in de loop der jaren de obligate ontmoetingplaats geworden voor gepassioneerde clavecimbel fanaten, maar ook voor een publiek dat zich in een gemoedelijke sfeer vertrouwd kan maken met het instrument en zijn composities.

 

Les geven is voor haar dan ook het logisch gevolg van deze concert uitvoeringen en zij brengt bij haar leerlingen diezelfde geestdrif en dat enthousiasme over, in volle respect voor ieders persoonlijkheid. Bij haar opnames vinden wij: van J.S. Bach de Integrale Sonates voor fluit en clavecimbel, de Suites van H. Renotte, D. Raich, J.B. Loeillet, de clavecimbel in Frankrijk in de XVIIIde eeuw (Duchesne ), Bela Bartok, uittreksels van de Mikrokosmos ( René Gailly ), J.F. Dandrieu, Suites voor clavecimbel (Pavane ) en deelname aan " Au gré de la Flûte " met Gérard Noach.