Alexander Vaguener

 

Alexander Vaguener is in september 1986 geboren te Brussel. Hij heeft zijn eerste recital in solo op zijn achtste jaar gegeven. Een paar maanden later heeft hij met orkest, onder begeleiding van Marc Collet, het concert in Fa Majeur de Haendel geïnterpreteerd. Sindsdien werd hij  laureaat en eerste laureaat genoemd van nationale en internationale wetstrijden zoals Jean-Sébastien Bach in Brussel, Clause Khan en Steinway in Parijs, Brême in Duitsland, "Virtuoses van het jaar 2000" in Sint Petersburg en de XVI "Serge Rachmaninov" internationale wetstrijd in Italie.

 

Op zijn 11 jaar in het Koninklijk Brussels conservatorium interpreteert hij dezelfde avond de concerten in ré mineur van Bach en ré majeur de Haydn. Het concert werd live opgenomen. In het Koninklijke theater heeft Alexander live twee CD’s opgenomen gewijd aan Rachmaninov en Chopin. Het was vergezeld door het groot orkest van de Koninklijke muziekkapel van de Gidsen geleid door Norbert Nozy.

 

Hij heeft opgetreden in Frankrijk, Rusland, Luxemburg, Italie, Nederland,Duitsland, Oostenrijk, Turkije, Monaco en in Spanje. In 2003 heeft hij voor de Koningin Paola het tweede concerto van Serge Rachmaninov geïnterpreteerd, vergezeld door het nationaal orkest geleid door Georges Octors.Hij werd vergezeld door verschillende orkesten zoals, de symfonieorkesten van Mulhouse in Valencia, het nationaal orkest van Turkije, het filharmonisch van Sint Petersburg, Royaalorkest van de kamer van Wallonië, het orkest van de kamer van Waterloo, de Belgian Sinfonia Orchestra et het Brussels Philharmonic Orchestra.Alexaner heeft het geluk gehad om in Moskou met Elena Richter te werken,  in België met André Dumortier, Evgueny Moguilewski en Daniel Blumenthal.

 

Hij heeft in het Belgisch royaal conservatorium de eerste prijs van piano, de eerste prijs van kamermuziek met Muhiddin Durruoglu-Demiriz behaald en op zijn 15 jaar het superieur diploma van piano met Patricia Montero.

 

In 2002 en 2003 woont Alexander in Rusland en werkt hij in het Tchaikovski conservatorium van Moskou onder advies van zijn professor Alexei Nassedkin. In mei 2003 kreeg Alexander een award ‘de SOLTI Foundation voor de opvolging van zijn opleiding. In 2004 wijdde de Belgische componist Robert Janssens zijn piano concerto aan Alexander, het concert werd voor de eerste keer wereldwijd geïnterpreteerd op 21 november, hij was vergezeld door het Brussels Philharmonic Orchestra onder leiding van Roger Bausier. Prins Laurent en Princess Claire waren aanwezig. In 2004 kreeg Alexander eveneens de prijs van Maurice Lefranc  toegekend door de royaal conservatorium van muziek van Brussel en de Commission du patrimoine.

 

Alexander heeft in 2004 en 2005 in Salsburg gewoont en heeft gewerkt met Karl-Heinz Kammerling in het Mozarteun University. Hij heeft in 2009 een master in piano behaald aan de IMEP onder begeleiding van professor Fabian Jardon en was assistent gedurende het schooljaar 2009-2010.In 2012 behaalt Alexander in dezelfde school een master in klassiek schrijven.(harmonie contrepoint en fugue)

Naast zijn piano carrière probeert Alexander zich bekent te maken door zijn eigen composities.